Sjælland har fået flere tomme kontorer

Ejendomstorvet -

På et år er antallet af ledige kvadratmeter vokset med en tredjedel, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk . Særligt ældre lokaler og kontorer uden for de større byer er svære at leje ud, lyder det fra to erhvervsmæglere. Sjælland har dog færre ledige kontorer end resten af landet.

Sidste sommer havde Region Sjælland det laveste udbud af kontorlokaler i 15 år, men siden er det gået den modsatte vej: Til lidt over 76.000 udbudte kontorkvadratmeter fra knap 58.000 kvadratmeter for et år siden. Det viser de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler.

”Stigningen af udbudte lokaler i Vest- og Sydsjælland har været på lidt over 40 procent, mens Østsjælland – med blandt andet Køge og Roskilde – har haft en noget mindre stigning på cirka 13 procent. Samlet udgør de udbudte kontorlokaler i Region Sjælland 3,6 procent af de samlede kontorarealer i regionen. Det er en stigning fra 2,9 procent for et år siden, men stadig under landsgennemsnittet, som ligger i underkanten af 5 procent,” fortæller adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk .

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk . På landsplan er lige knap 10.000 erhvervslejemål og ejendomme aktuelt udbudt via Ejendomstorvet.dk ; heraf lidt over 3.600 kontorer. Af dem ligger 260 i Region Sjælland – i forsommeren sidste år var udbuddet på godt 190 lokaler.

”Vi kan godt mærke, at efterspørgslen på kontorlokaler ikke er helt den samme i øjeblikket, og nogle steder er private udlejere, der selv har stået for leje ledige lokaler ud, begyndt at bruge erhvervsmæglere. Især utidssvarende lokaler er svære at få lejet ud – groft sagt vil virksomheder i dag ikke overtage kontorer fra 1990’erne, selv ikke med reduceret leje. De vil have moderne indretning med lyse farver, med lavt energiforbrug, fx med led-lys, og med godt indeklima, så udlejere med lidt ældre, ledige lokaler må i højere grad end før være indstillet på at investere i at renovere kvadratmeterne,” pointerer John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

En anden mægler – med afdelinger i præcis samme købstæder – supplerer:

”For et par år siden lejede staten en del kontorer på Sjælland, da offentlige arbejdspladser blev flyttet ud fra København, men nu er udflytningen overstået. I større byer som Næstved, Ringsted og Slagelse har vi set en del ældre kontorer, fx på 1. sal i byejendomme, blive omdannet til boliger, men det er næsten stoppet nu, fordi den høje rente gør det svært at sælge eller udleje boligerne til en pris, så ombygningen bliver tjent hjem. Til gengæld ser vi ikke de store skvulp fra corona med øget hjemmearbejde og virksomheder, der nøjes med færre kvadratmeter – den effekt er større i København, hvor kontorlejen er højere,” siger Henrik Nikolajsen fra Nordicals Sjælland.

Lige nu er de udbudte kontorkvadratmeter i Region Sjælland fordelt på 260 lejemål. Virksomheder på jagt efter lokaler har mest at vælge imellem i Roskilde Kommune med 41 lokaler, i Holbæk, Køge, Næstved og Slagelse, alle med cirka 30 lokaler, og i Ringsted med 21 kontorlokaler udbudt på Ejendomstorvet.dk .

”Der er stadig stor efterspørgsel på velbeliggende lokaler i de ”lokale hovedstæder”, mens det er sværere at få udlejet lokaler med knap så gode beliggenheder og især kontorer i de mindre byer. Hvis et kontor med plads til 10 ansatte bliver ledigt i en mindre by som Lejre, så er der ikke mange om buddet – især fordi der i den type af byer ikke er ret mange virksomheder, der har brug for et lejemål kun med kontorlokaler. Desuden søger rene ”kontorvirksomheder” i oplandet ofte mod de lidt større byer, hvis de fx får brug for mere plads eller af andre grunde skal flytte,” siger John Borrisholt fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

”Det er imponerende, at en købstad som Kalundborg kun har 11 udbudte kontorlokaler lige nu. Novo Nordisk-udvidelserne har nærmest forvandlet byen til en stor byggeplads, og fx ingeniører og andre rådgivere har overtaget en del lokaler,” bemærker Henrik Nikolajsen fra Nordicals.

Samlet har Region Sjælland knap 8 procent af landets kontorarealer eller 2,1 mio. kvadratmeter – fordelt med små 1,5 mio. kvadratmeter i Vest- og Sydsjælland og 644.000 kvadratmeter i Østsjælland.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

Tendenser for kontorer i Region Sjælland

  • Tomgangen er steget til 3,6 pct. fra 2,9 pct. for et år siden
  • Vest- og Sydsjælland har en tomgang på 3,7 pct., mens Østsjælland ligger lidt lavere med 3,5 pct.
  • Region Sjælland har dog stadig færre andel tomme kontorer end landsgennemsnittet på 4,9 pct. – men på landsplan er tomgangen faldet det seneste år
  • Sværere at udleje utidssvarende lokaler, selv med lavere leje
  • Lejere forventer fx moderne og lyst indrettede lokaler med godt indeklima og lavt energiforbrug
  • Sværest at udleje kontorer i mindre byer og i udkanten af de større byer
  • Kontor-til-bolig-ombygninger er stoppet de fleste steder – høj rente gør det svært at sælge nyindrettede lejligheder
  • Seneste bølge med udflyttede statslige job – og efterspørgsel på lokal kontorer – er afsluttet  

Kontaktoplysninger 

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • John Borrisholt, EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland – 23 38 43 12 
  • Henrik Nikolajsen, Nordicals Sjælland – 40 34 42 92 

Supplerende datamaterialehttps://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_3_kvartal_2023_Web.pdf